Kosmetyki z Azji

Oleje i olejki – niekończąca się opowieść cz.1

white towels stacked on the spa set

Otrzymywane z ziaren, nasion i owoców metodą wytłaczania na zimno i na ciepło (szukajmy zawsze tych, które są wytłaczane na zimno!!), stosowane w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów, stanowią doskonałą bazę do masażu całego ciała, są popularnymi składnikami receptur wielu kosmetyków, nawilżają i mają właściwości kojące, utrzymują prawidłowe napięcie i jędrność skóry – tak, to oleje roślinne. I o nich właśnie chcę napisać w pierwszym rozdziale mojej opowieści.

OLEJE ROŚLINNE

Farmacja i kosmetologia korzysta z około 100 różnych olejów roślinnych. Są one bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy, fosfolipidy i barwniki. Zmiękczają naskórek i poprawiają jego nawilżenie. Najcenniejsze to te, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów linolowego i linolenowego. W tym miejscu raz jeszcze podkreślę: czytajmy etykiety, zwracajmy uwagę na pochodzenie i metodę pozyskiwania oleju. Metoda tłoczenia na zimno (temperatura tłoczenia utrzymywana na poziomie nie wyższym niż 50°C) jest najdroższą metodą (stąd też ceny olejów zimnotłoczonych), ale otrzymywany w ten sposób produkt jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, ma intensywny kolor i zapach. Na bazie takich olejów są tworzone nasze kosmetyki. W trakcie tłocznia na gorąco (w temperaturze od 160 – 200°) wydajność ziaren roślin oleistych podwaja się, ale zawarte w nich kwasy tłuszczowe nienasycone zostają zmienione w niekorzystne dla zdrowia izomery trans. Takie produkty absolutnie nie powinny się znaleźć w składzie kosmetyków – są bezwartościowe.

Ze względu na tzw. „tłustość”, oleje dzielimy na :

  • schnące (szybko się wchłaniają i nie pozostawiają tłustej warstwy, polecane do cery tłustej) – olej słonecznikowy, lniany, sojowy, z krokosza, dzikiej róży, konopii, nasion wiesiołka, rokitnika, czarnuszki siewnej, ogórecznika, kiełków pszenicy, orzecha włoskiego, pestek winogron
  • półschnące (do cery normalnej) – olej sezamowy, migdałowy, z pestek moreli
  • nieschnące (polecane do cery suchej) – olej kokosowy, rycynowy, rzepakowy, ryżowy, z orzechów arachidowych, orzechów laskowych, orzechów makadamia, oliwek, pestek dyni.

Battle of olive oil with olive branch in handmade clay plate over wooden table. Square image, selective focus

Nie sposób opisać wszystkich olejów, dlatego wybrałam te, które w mojej ocenie są najcenniejsze najbardziej interesujące:

Olej arganowy wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego. Z uwagi na kolor nazywany jest płynnym złotem. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, ujędrniające i wygładzające. Wykorzystywany jest w postaci czystego oleju oraz jako surowiec do wytwarzania kremów, balsamów i masek do skóry nadmiernie suchej, alergicznej, trądzikowej.

Olej jojoba – otrzymywany jest z orzeszków Simmondsia californica i Simmondsia buxaceae. Jest właściwie płynnym woskiem. Zawiera palmitynian cetylu o doskonałych właściwościach stabilizowania emusji, wyższe alkohole alifatyczne, fitosterole, witaminy E i F oraz skwalen. Wykazuje bardzo dużą odporność na jełczenie. Dzięki dużemu powinowactwu do skóry doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Ma również właściwości natłuszczające i odżywcze, wzmacnia warstwę lipidową naskórka, chroni przed UV. Wykorzystuje się go w zapaleniach skóry, łupieżu, poparzeniach słonecznych i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Wykorzystywany jest do produkcji balsamów do ciała, peelingów, kremów, masek, olejków do masażu.

Olej kokosowy zwany jest też masłem kokosowym. Otrzymuje się go przez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów kokosa. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (90%), kwas laurynowy (44%), mirystynowy (18%), palmitynowy (11%), stearynowy (6%), olejowy (7%), linolowy (2%) i alfalinolenowy (12%). Stosowany w pielęgnacji skóry suchej i pękającej, dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, przy neurodermitis. Można go także znaleźć w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Ma działanie „chłodzące” i uspokajające. W naszych produktach jego cenne właściwości „zamknięte” są w kremowych scrubach do ciała, Kremie do twarzy i ciała, Olejach do masażu , Olejach do twarzy i włosów– z każdym otwarciem opakowania poczuć można jego zbawienne działanie.

Olej makadamia ma jasnożółty kolor. Tłoczy się go z orzechów makadamii Macadamia integrifolia. Pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Bogaty w kwas olejowy, kwasy palmitynowy, kaprylowy, w witaminy A, B, E i składniki mineralne. Jest odporny na wysokie temperatury, długo zachowuje świeżość. Stosuje się go jako czysty olejek do ciała lub do masażu. Polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej skórze, a także w przypadku łamliwych, zniszczonych i przesuszonych włosach.

Olej sezamowy otrzymywany z nasion sezamowych Sesamum indicum. Ma orzechowy, łagodny zapach i smak. Pochodzi z Chin, Indii, Egiptu, Afryki Środkowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. Bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy. Używany jest jako olejek do ciała, do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach do cery suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej oraz do skóry osób palących papierosy. Często wykorzystywany w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny współczynnik ochronny przed słońcem, około 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i przesuszonej skóry głowy. Ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych. Według ajurwedy, masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.

Olej rycynowy – Oleum Palmae Christi to gęsty olej, bezbarwny lub jasnożółty. Otrzymywany z nasion byliny rącznika pospolitego. Stosowany jako odżywka do natłuszczania suchych włosów. Pomaga w odbudowie łamliwych i osłabionych brwi i rzęs oraz paznokci i wału okołopaznokciowego. Jest częstym składnikiem domowych odżywek.

Oleje roślinne to nieocenione i niezbędne składniki wykorzystywane w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Kosmetologia i kosmetyki z Tajlandii bazują na olejach roślinnych. To doskonałe emolienty, dostarczają składników koniecznych do odbudowywania płaszcza lipidowego, troszczą się o naszą skórę, powodują, że jest ona odżywiona, nawilżona i miękka. Włosy i paznokcie są błyszczące i zdrowe. Oczywiście dobór olejów w znaczeniu rodzaj, ilość, intensywność uzależniony jest od typu cery i ewentualnych problemów pielęgnacyjnych.

Z uwagi na to, że substancje czynne zawarte olejach – jak wszystkie inne związki o udowodnionym działaniu na skórę – mogą wywołać podrażnienia, przed pierwszym użyciem produktu należy przeprowadzić test uczuleniowy. Niewielka ilość aplikujemy na przedramię bądź za uchem, w pachwinie lub na szyi poniżej linii włosów i obserwujemy reakcję skóry przez 48h. Jeśli po tym czasie nie zauważymy żadnego podrażnienia, pieczenia, przesuszenia, zaczerwienienia, swędzenia itp. – możemy przystąpić do użycia tego kosmetyku zgodnie z przeznaczeniem opisanym w ulotce.


Bibliografia:

  1. Chuarienthong P., Lourith N., Leelapornpisid P. 2010. Clinical efficacy comparison of anti-wrinkle cosmetics containing herbal flavonoids. International Journal of Cosmetic Science, 32(2):99-106.

  2. Guaratini T., Gianeti M., Campos P. 2006. Stability of cosmetic formulations containing esters of vitamins E and A: chemical and physical aspects. International Journal of Pharmaceutics. 327(1-2):12-6.

  3. Villa C., Trucchi B., Bertoli A., Pistelli L., Parodi A., Bassi A., Ruffoni B. 2009. Salvia somalensis essential oil as a potential cosmetic ingredient: solvent-free microwave extraction, hydrodistillation, GC-MS analysis, odour evaluation and in vitro cytotoxicity assays. International Journal of Cosmetic Science. 31(1):55-61.

  4. Mayaud L., Carricajo A., Zhiri A., Aubert G. 2008. Comparison of bacteriostatic and bactericidal activity of 13 essential oils against strains with varying sensitivity to Antibiotics. The Society for Applied Microbiology, Letters in Applied Microbiology, 47, 167–173.

  5. Stanojević L., Stanković M., Cakić M., Nikolić V., Nikolić L., Ilić D., Radulović N. 2011. The effect of hydrodistillation techniques on yield, kinetics, composition and antimicrobial activity of essential oils from flowers of Lavandula officinalis L. Hemijska industrija, 65 (4), 455–463.

  6. Hussain A.I., Anwar F., Iqbal T., Ahmad Bhatti I. 2011. Antioxidant attributes of four Lamiaceae essential oils, Pakistan Journal of Botany, 43(2), 1315-1321.

  7. Lao R. C., Shu Y. Y., Holmes J., Chiu C.: Environmental sample cleaning and extraction procedures by microwave-assis-ted process (MAP) technology. W: Microchem. J, 53(1), 1996, 99.

  8. Pan, X.; Niu, G.; Liu, H. Comparison of microwave-assisted extraction and conventional extraction techniques for the extraction of tanshinones from Salvia miltiorrhiza bunge. Biochem. Eng. J. 2002, 12, 71-77.

  9. Vadivambal R., Jayas D. S., 2007. Changes in quality of microwave-treated agricultural products – a review. Biosystems Engineering, 98, 1-16

  10. M.D. Luque de Castro, M.M. Jimenez-Carmona, V. Fernandez-Perez, Towards more rational techniques for the isolation of valuable essential oils from plants, Trends. Anal. Chem. 18 (1999) 708–716.

  11. Kejlova K., Jirova, D., Bendova H., Gajdos P., Kolarova H. 2010. Phototoxicity of essential oil intended for cosmetic use. Toxicology in Vitro. 24(8):2084-9.

  12. Konopacka-Brud I., Brud W.S., Chrząszcz M. 1998.Olejki eteryczne jako substancje czynne w kosmetyce i dermatologii, Aromaterapia, Biuletyn Kosmetologiczny, 1, 31-35. Lawrence B.M. 2007. Mint: The Genus Mentha. CRC Press, Boca Raton, FL..

  13. Muyima N.Y.O., Zulu G., Bhengu T., Popplewell D. 2002. The potential application of some novel essential oils as natural cosmetic preservatives in an aqueous cream formulation, Flavour Fragr. J., 17, 258-266.