Dlaczego olej kokosowy?

Broken coconut with on old wooden table

Przeglądając nasze kosmetyki tajskie i analizując ich składy zupełnie trafnie dochodzicie do wniosku, że wartość i działanie oleju kokosowego doceniamy szczególnie, opierając na nim wiele receptur. Dlaczego? Bo bywa nazywany olejem piękności. Z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany na co dzień kosmetyk. Dlaczego? Bo jest bogaty w składniki czynne, zbawiennie działające na naszą skórę.
Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Kolejny związek – kwas linolowy to naturalny składnik cementu międzykomórkowego. Poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. Właściwości antyrodnikowe to zasługa bardzo dużych ilości witamy E, a także wielu innych przeciwutleniaczy. W oleju kokosowym jest także sporo minerałów.

Warto wiedzieć…

Jak wybrać olej kokosowy?
Olej kokosowy można kupić nie tylko w sklepach z żywnością ekologiczną – sprzedawany jest również w każdym większym supermarkecie. Najzdrowszy i posiadający cenne właściwości jest olej tłoczony na zimno, nierafinowany. To, że olej był rafinowany oznacza, że został podgrzany do wysokiej temperatury (powyżej 1600 C) i oczyszczony z wody lub tzw. śluzów, a także pozbawiony praktycznie wszystkich zalet zdrowotnych. Dlatego pamiętajmy, by kupować olej kokosowy tłoczony na zimno. Tylko taki produkt jest pełnowartościowy i tylko takim produktem warto pielęgnować naszą skórę. Cechą charakterystyczną nierafinowanego oleju jest jego intensywny, naturalny, kokosowy zapach. Jeśli olej jest pozbawiony zapachu to najprawdopodobniej mamy do czynienia z olejem już oczyszczonym.

kokos3

I właśnie to bogactwo substancji aktywnych, obecność cennych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami:

  • wzmacnia barierę lipidową naskórka
  • odżywia skórę, nawilża ją i wygładza
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry ze względu na wysoką zawartość antyutleniaczy
  • przyspiesza gojenie i rozjaśnianie blizn
  • ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry z trądzikiem, wysypką, egzemą
  • nawilża i natłuszcza, a także zapobiega nadkażeniom bakteryjnym skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy
  • zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu, łagodzi stany zapalne i podrażnienia
  • silnie nawilża przesuszone włosy, odżywia je i regeneruje.

Broken coconut with coconut milk and vintage steelyard and sugar cubes on old wooden background. Top view

Olej kokosowy w naszych kremach i balsamach doskonale nawilża i odżywia cerę. Skóra nabiera blasku i staje się aksamitna w dotyku. W scrubach ułatwia złuszczanie martwego naskórka. Wmasowanie kombinacji oleju kokosowego z solą morską nie tylko zagwarantuje oczyszczenie, ale także wspomoże regenerację. Pomadka na bazie tego oleju kokosowego może zastąpić każdy błyszczyk lub balsam do ust – rozwiązanie to sprawdzi się szczególnie zimą, kiedy to dzięki swoim właściwościom składnik ten nie tylko chroni przed wysuszeniem, ale również wspomaga regenerację pęknięć i ranek powstałych w wyniku pierzchnięcia skóry ust. W olejach do włosów i skóry z zarostem olej kokosowy wnika w cebulki, odżywia je i dostarcza niezbędnych składników mineralnych, takich jak potas, cynk czy magnez. Zamyka łuskę włosa, dzięki czemu staje się on miękki, lśniący, a końcówki nie rozdwajają się. Oprócz tego, że olej kokosowy odżywia skórę głowy, pobudza cebulki włosa do regeneracji, to również skutecznie leczy łupież. Z kolei w oleju oczyszczającym do twarzy nawilża i odświeża cerę, usuwa z niej nadmiar sebum, zwęża pory. Skóra po zastosowaniu tego preparatu jest gładka, aksamitna w dotyku i rozświetlona.
Cóż, jak widać, olej kokosowy jako składnik kosmetyków bezwzględnie powinien zagościć w naszej łazience. Jego cenne właściwości pozwalają naturalnie, a więc też bezpiecznie zatroszczyć się o naszą urodę, stan skóry oraz włosów. Zgodnie z filozofią starożytnej medycyny indyjskiej Ajurwedy najlepsze dla ciała są te składniki kosmetyczne, które również można zjeść.


Bibliografia:

  1. M.T. Evangelista, F. Abad-Casintahan, L. Lopez-Villafuerte: The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial. Int J Dermatol. 2014 Jan;53(1):100-8.

  2. V.M. Verallo-Rowell VM, K.M. Dillague, B.S. Syah-Tjundawan: Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis, Dermatitis. 2008 Nov-Dec;19(6):308-15.

  3. V.M. Verallo-Rowell, S.S. Katalbas, J.P. Pangasinan: Natural (Mineral, Vegetable, Coconut, Essential) Oils and Contact Dermatitis, Curr Allergy Asthma Rep. 2016 Jul;16(7):51

  4. C.L. Burnett, W.F. Bergfeld, D.V. Belsito, C.D. Klaassen, J.G. Marks, R.C. Shank, T.J. Slaga, P.W. Snyder, F.A. Andersen: Final report on the safety assessment of Cocos nucifera (coconut) oil and related ingredients, Int J Toxicol. 2011 May;30(3 Suppl):5S-16S. doi: 10.1177/1091581811400636.

  5. V.M. Verallo-Rowell, K.M. Dillague, B.S. Syah-Tjundawan: Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis, Dermatitis. 2008 Nov-Dec;19(6):308-15.

  6. R.R. Korać, K.M. Khambholja: Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation, Pharmacogn Rev. 2011 Jul;5(10):164-73.

  7. Zielińska, I. Nowak: Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, CHEMIK 2014, 68, 2, 103–110

  8. http://idbajosiebie.net/olej-kokosowy-zastosowanie-oraz-wlasciwosci-olejku-kokosowego/

  9. http://www.vismaya-maitreya.pl/ksiazki_itp/Zdrowotne_dzialanie_orzechow_kokosowych.pdf

  10. https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fs.siteor.com/nomak/files/Downloads/20130522131157/OLEJ_KOKOSOWY_E-BOOK_ADAM_KU%C5%B9NIK.pdf?1369228318