Kokosowy ryż z mango - przepis na urodę

Kokosowy ryż z mango – przepis na urodę

design-decoration-glasses-interior

Kokosowy ryż z mango…

Kokosowy ryż z mango to przepyszny i uwierzcie – najlepszy deser jaki można zjeść w Tajlandii. „To rozkosz dla zmysłów, a połączenie mleka kokosowego i mango to kulinarne uniesienie” – tak mówią znawcy kuchni świata. Ryż to integralna część tradycyjnej kultury i stylu życia wielu krajów w Azji. Ale nie tylko. Zainteresowała się nim także nauka. W ostatnich latach wiele uwagi poświęcono otrębom ryżowym i zarodkom ryżu, a przedmiotem badań były zawarte w nich unikalne związki bioaktywne, m.in. ceramidy i gama-oryzanol.

Ale od początku. Ceramidy to kluczowe składniki bariery lipidowej skóry. Gwarantują jej ciągłość, chronią naskórek przed utratą wody łagodzą podrażnienia, spowalniają proces starzenia się skóry, ujędrniają ją i regenerują cerę atopową. W przemyśle kosmetycznym stosowane są najczęściej ceramidy syntetyczne lub pozyskiwane z materiału zwierzęcego (np. rdzenia kręgowego, tkanki mózgowej). Z otrąb i zarodków ryżowych wyodrębniono glikofosfolipidy (ponad 200 rodzajów) o bardzo podobnej budowie do glikopochodnego tłuszczu zwierzęcego. Szkieletem są właśnie ceramidy.

Jaka skóra wymaga stosowania ceramidów? Sucha, dojrzała, z oznakami starzenia oraz atopowa. Badania dowodzą, że płaszcz lipidowy skóry atopowej jest bardzo nieszczelny co w efekcie potęguje przeznaskórkową ucieczkę wody. Podobny deficyt obserwuje się w przypadku skóry dojrzałej – tutaj spadek ilości ceramidów jest fizjologiczny, a ich suplementacja za pomocą kremów przyczynia się do zachowania zdrowej i promiennej cery.

Ale to nie wszystko jeśli chodzi o działanie ceramidów ryżowych. Wykazano, że mają ogromny potencjał w walce z plamami i przebarwieniami skóry. W czystej postaci porównuje się je do działania kwasu askorbinowego, kojowego i arbutyny (mechanizm działania to hamowanie enzymu tyrozynanzy odpowiedzialnego za produkcję melanin w skórze). Wykorzystywane są także jako antyoksydanty oraz substancje wyciszające reakcje alergiczne. Hamowanie działania wolnych rodników, elastazy, kolagenazy (enzymy rozkładające białka strukturalne skóry: elastynę i kolagen) oraz tyrozynazy (enzym uaktywniający melaniny) to idealne połączenie w zapobieganiu procesów starzenia. Z kolei gliceryna fosfomolipidowa wydzielana przez ryż redukuje uwalnianie histaminy i swędzenie (stąd zastosowanie w pielęgnacji atopowego zapalenie skóry).

Kolejnym składnikiem oleju ryżowego jest gamma – oryzanol. Trudno jest kupić w Polsce zimnotłoczony olej ryżowy. Ja w kuchni używam kosmetycznego, jednak to małe buteleczki i niestety drogie. Nie mniej ze względu na jego wartości zdrowotne staram się go używać jak najczęściej, na przemian z olejem kokosowym. Ale wróćmy do pielęgnacji skóry, a mowa była o gamma-oryzanolu. 🙂 

Jest to niezwykły składnik o niezwykłym działaniu. To kompleks estrów fitosteroli i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Początkowo oryzanol służył jako terapia przeciwlękowa (poprawia kondycję psychiczną i pozytywnie wpływa na samopoczucie stymulując wytwarzanie endorfin). Leczono nim menopauzę, ponieważ wykazuje potencjał modulujący poziom hormonów płciowych. A od końca lat 80 ubiegłego wieku z użyciem oryzanolu przeprowadza się terapie antynowotworowe oraz obniżające stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.


Co jest istotne dla skóry?
Gamma-oryzanol jest naturalnym antyoksydantem, 10 razy silniejszym niż witamina E. Dzięki temu wykazuje działanie antynowotworowe i silnie przeciwstarzeniowe – ochrania komórki przed uszkodzeniem ich DNA.

Olej ryżowy zawarty w produktach kosmetycznych poprawia napięcie skóry, niweluje plamy, zmarszczki, cienie i obrzęki. Zmniejsza plamy starcze. Dodatkowo składnik ten reguluje działanie gruczołów łojowych, ma działanie przeciwzapalne i chroni przed promieniowaniem UV. To właśnie dlatego stanowi bazę wielu kosmetyków azjatyckich.

Kolejną specyficzną cechą oleju ryżowego jest to, że posiada witaminę E w postaci zarówno tokoferolu jak i tokotrienolu. To właśnie dlatego obserwowane jest wielokierunkowe oddziaływanie na skórę: przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, ochrona lipidów cementu międzykomórkowego i fosfolipidów błon komórkowych przed utlenianiem, usprawniające mikrokrążenie skórne, poprawiające koloryt skóry.

Przed starzeniem nie da się uciec. Można je jednak skutecznie opóźniać. Dobrze odżywiona skóra może wyglądać rewelacyjnie nawet u bardzo dojrzałych osób. Jednak starajmy się walczyć nie tylko ze zmarszczkami. Okazuje się bowiem, że o wiele bardziej dodają nam lat przebarwienia. Olej ryżowy doskonale radzi sobie z plamami na skórze – nawet z plamami starczymi.

Ryż jest bardzo bogaty w białko. Proteiny ryżu są składnikami całkowicie naturalnymi, wolnymi od udziału substancji nieorganicznych. Są też cenione jako produkty bezglutenowe i antyalergiczne, dzięki czemu właściwie nie ma ograniczeń w ich stosowaniu. W naturalny sposób suplementuje skórę składnikami odżywczymi czyniąc ją silniejszą i regenerując jej strukturę.

Białka ryżu są uznanym środkiem w walce z oznakami starzenia się skóry. Wiedzą o tym Tajki, Japonki, Chinki, Tajwanki, a skóra pielęgnowana kosmetykami azjatyckimi z zawartością protein ryżowych jest gładka, jędrna, sprężysta i pełna witalności. Proteiny ryżowe charakteryzują się znakomitymi właściwościami nawilżającymi, zapewniając skórze odpowiednie zbilansowanie poziomu wody w komórkach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *