Trawa cytrynowa w kosmetyce

trawa1

Orzeźwiający zapach, świeżość owoców cytrusowych z nutą imbiru… Niepowtarzalny smak potraw i podróż zmysłów do krajów azjatyckich. Tak, to trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus, Lemongrass), krzew pochodzący z Południowo -Wschodniej Azji, uprawiany głównie w Tajlandii, a także Indiach, Malezji i na Sri Lance. Warunki klimatyczne powodują, że trawa cytrynowa rosnąca w tamtej części świata jest najbardziej aromatyczna i bogata w składniki czynne.

Wrażenie orzeźwienia, lekkości, czystości i odświeżenia to zasługa pochodzącego z liści olejku eterycznego. W 80% to cytral – związek należący do rodziny terpenów, w mniejszych ilościach identyfikowane są także mircen, terpinol, geraniol, limonem.

Dla pasjonatek fitochemii…

Kilka słów o terpenach. Są to organiczne związki chemiczne, których nazwa wywodzi się od terpentyny, czyli składnika żywic drzew iglastych. Terpeny zawarte w trawie cytrynowej, owocach cytrusowych, lawendzie, mięcie, drewnie drzew iglastych czy drzewach balsamicznych są odpowiedzialne za przyjemny zapach, korzenny smak, a przede wszystkim za właściwości farmakologiczne (czyli działanie lecznicze). Terpeny są pozyskiwane na drodze ekstrakcji lub destylacji z parą wodną – to właśnie w ten sposób otrzymywane są olejki eteryczne. Do terpenów zaliczane są takie znane związki chemiczne jak: cytral, kamfora, mentol, tymol, geraniol, witamina A, karotenoidy, karoten, likopen.

Olejek z trawy cytrynowej (Lemongrass Oil) stanowi także źródło wielu witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, cynku, manganu, potasu, wapnia i żelaza. Doskonale harmonizuje się w działaniu z olejkami eterycznymi z bazylii, drzewa cedrowego, kolendry, geranium, lawendy, jaśminu i drzewa herbacianego. To właśnie dlatego producenci kosmetyków azjatyckich łączą te olejki, starając się maksymalizować efekt ich działania po zastosowaniu produktów na skórę twarzy i ciała.

Olejek pozyskiwany z trawy cytrynowej jest wykorzystywany w kosmetologii, aromaterapii i ajurwedzie. Dlaczego? Ponieważ posiada silne właściwości antyoksydacyjne, rozjaśniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Pobudza krążenie, rozgrzewa i redukuje obrzęki. Ma właściwości ściągające rozszerzone pory skóry, hamuje nadmierną produkcję sebum. W aromaterapii zalecany jest w depresji i stresie jako środek poprawiający nastrój i koncentrację. W domowym zaciszu warto wypróbować mgiełki do poduszki.

Produkty kosmetyczne, w tym oczywiście kosmetyki azjatyckie, zawierające olejek lemongrasowy, a więc mydła, żele pod prysznic, szampony, toniki, kremy, balsamy, peelingi wykazują działanie przeciwbakteryjne, ograniczają wzrost bakterii na skórze, co w istotny sposób zapobiega infekcjom skórnym, a także pomaga w walce z już istniejącymi problemami skórnymi wywołanymi przez te drobnoustroje. Kremy, toniki, peelingi z jego zawartością dedykowane są dla osób borykających się z trądzikiem, a także pielęgnujących cerę tłustą ze skłonnością do trądziku. Kosmetolodzy bardzo często posiłkują się olejkiem z trawy cytrynowej przy rozszerzonych porach skóry twarzy – składniki czynne mają działanie ściągające, obkurczające i rozjaśniające co pomaga zminimalizować pory i uzyskać efekt ujędrnienia. Działanie tonizujące osiągane jest poprzez przywracanie optymalnego pH skóry. Składniki zawarte w olejku z trawy cytrynowej sprawiają, że produkty do pielęgnacji skóry twarzy na jego bazie są jednymi z najlepszych dostępnych na rynku tonerów.

trawa2

Olejek z trawy cytrynowej stosowany jest także w produktach Anti-Aging, a efekty jego działania zostały opisane w wielu publikacjach naukowych.

Dla wnikliwych….

Na przykład Leelapornpisien i współpracownicy poddali analizie 10 olejków eterycznych pozyskanych wyłącznie z roślin pochodzących z Tajlandii. Celem badania było wykazanie działania antyoksydacyjnego i przeciwzmarszczkowego. Wyniki jednoznacznie dowodzą, że 4 z 10 badanych olejów: z trawy cytrynowej, bazylii, imbiru i kardamonu posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Olejki te wprowadzone do podłoża kremowego wykazały w testach dermatologicznych działanie antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, a więc trawa cytrynowa jako surowiec roślinny może posłużyć jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy zapobiegających lub leczących objawy starzenia się skóry.

    Jakie jeszcze zastosowanie ma olejek z trawy cytrynowej? Otóż:
  1. Ze względu na działanie ujędrniające balsamy, peelingi, olejki i mgiełki warto włączyć do kuracji antycellulitowej
  2. W produktach do włosów pomaga zwalczać łupież oraz ogranicza łojotok co jest wykorzystywane przy pielęgnacji przetłuszczającej się skóry głowy. Wzmacnia i odżywia cebulki, dzięki czemu włosy są bardziej odżywione, silniejsze, błyszczące, a w dotyku przypominają jedwab. Jeśli olejowanie włosów stanowi element ich pielęgnacji – pamiętajcie, by w oleju bazowym znalazł się olejek z trawy cytrynowej.
  3. Może być używany jako naturalny i bezpieczny odświeżacz powietrza. Zapach jest świeży, lekki i cytrusowy. Znosi zmęczenie i energetyzuje. Ma działanie uspokajające, stąd mgiełki na poduszkę stosowane są w celu poprawy czasu trwania i jakości snu, a także zmniejszają uczucie lęku i drażliwości.
  4. Wysoka zawartość aldehydu cytrynowego i geraniolu sprawia, że aromat trawy cytrynowej jest odpychający dla komarów i mrówek. Toniki, olejki i mgiełki zastosowane na skórę skutecznie odstraszają owady. Osobiście wypróbowałam tego będąc w Tajlandii. Naprawdę działa, a skóra pięknie pachnie.

Na koniec dwie bardzo ważne kwestie:

Sięgając po produkty kosmetyczne czy olejki do aromaterapii należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Należy pamiętać, że efekty lecznicze i kosmetyczne uzależnione są od czystości, metod pozyskiwania i zawartości składników farmakologicznie czynnych w surowcu, a więc świeżej trawie cytrynowej. Optymalnym i naturalnym podejściem jest szukanie produktów oryginalnych, pochodzących z krajów Azji Południowo-Wschodniej. Kosmetyki z Tajlandii zawierają w swoim składzie olejek eteryczny najwyższej jakości.

Z uwagi na to, że substancje czynne zawarte w trawie cytrynowej – jak wszystkie inne związki o udowodnionym działaniu na skórę – mogą wywołać podrażnienia, przed pierwszym użyciem produktu należy przeprowadzić test uczuleniowy. Niewielka ilość aplikujemy na przedramię bądź za uchem, w pachwinie lub na szyi poniżej linii włosów i obserwujemy reakcję skóry przez 48h. Jeśli po tym czasie nie zauważymy żadnego podrażnienia, pieczenia, przesuszenia, zaczerwienienia, swędzenia itp. – możemy przystąpić do użycia tego kosmetyku zgodnie z przeznaczeniem opisanym w ulotce.

trawa_long


Bibliografia:

  1. Karkala Manvitha, Bhushan Bidya. Review on pharmacological activity of Cymbopogon citratus. International Journal of Herbal Medicine 2014; 1 (6): 5-7

  2. Leelapornpisid P, Wickett RR, Chansakaow S, Wongwattananukul. Potential of native Thai aromatic plant extracts in antiwrinkle body creams. NJ Cosmet Sci. 2015 Jul-Aug;66(4):219-31.

  3. Tajidin NE, Ahmad SH, Rosenani AB, Azimah H, Munirah M. Chemical composition and citral content in lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil at three maturity stages. African Journal of Biotechnology 2012; 11(11):2685-2693.

  4. Mirghani MES, Liyana Y, Parveen J. Bioactivity analysis of lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil. International Food Research Journal 2012; 19(2): 569-575

  5. Danlami U, Rebecca A, Machan DB, Asuquo TS. Comparative study on the Antimicrobial activities of the Ethanolic extracts of Lemon grass and Polyalthia longifolia. Journal of Applied Pharmaceutical Science 2011; 01(09):174-176.

  6. Silva CdeB, Guterres SS, Weisheimer V, Schapoval EE. Antifungal activity of the lemongrass oil and citral against Candida spp. Braz J Infect Dis 2008; 12(1).

  7. Tchoumbougnang F, Zollo PH, Dagne E, Mekonnen Y. In vivo antimalarial activity of essential oils from Cymbopogon citratus and Ocimum gratissimum on mice infected with Plasmodium berghei. Planta Medica 2005; 71(1):20-3.

  8. http://www.bustle.com/articles/37593-3-lemongrass-benefits-that-will-get-your-skin-nice-and-clear-for-fall

  9. https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-lemongrass-essential-oil.html